Pagini

sâmbătă, 1 iunie 2013

Tainele din adâncul privirii...

Există un limbaj neconvențional al lucrurilor, al întâmplărilor, al vieții. Dincolo de acțiune sau dincolo de om, de atitudine, de cuvinte, de gest se ascunde o  rațiune ce a înfățișat  privirii celorlalți imaginea de un anumit fel. Rareori expresia de a fi are nuanțele naturale ale vieții, lăsând libere emoțiile sincere. Teama de refuz, de a nu fi primite cum se cuvine, de a fi interpretate greșit, din lipsă de moralitate sau din lașitate, toate acestea fac din atitudine, dar mai ales din privire poarta unei ascunzători tainice a propriilor sentimente.
Se spune că există miracole ascunse în lucruri simple, neesențiale, nerelevante, departe de a avea vreo semnificație aparte. Lumea în care trăim nu are numai imaginea pe care o expune primei priviri. Adesea sub o imagine superficială se află un lucru incredibil, o minune. Trebuie doar să ”vezi” nu numai să privești, însă puțini știu să vadă sau să asculte mesajul, ori să descifreze limbajul abstract al faptei ori al felul de a fi. Contactul cu lumea exterioară se face prin intermediul privirii, iar natura sensibilă a lumii va lua contact cu tine prin cuvinte, prin limbajul abstract al gesturilor și al reflexiilor din privirea ta.

În privirea unui om, pătrunzând adâncul din ochii lui, aproape că te vei pierde într-o lume numai de el știută. O lume a sufletului lui în care adună tot felul de valori sau nonvalori, crize, depresii, bucurii, fericire, iubire, ură, revoltă, dezamăgiri, împliniri. Privirea mărturisește tot tumultul și zbuciumul sufletesc, dând cale emoției să răzbească spre lumină prin privire.

Cine nu s-a tăiat în lama ascuțită a unei priviri metalice ce te întâmpina cu disprețul rece al sentimentului de desconsiderare? Cine nu s-a izbit de o privire plină de otrava urii? Cine nu a fost mângâiat de lumina unor ochi blânzi îndulciți cu un surâs suav? Însă dincolo de răutate, ură ori bunătate se află omul, sentimentele lui, travaliul vieții lui și tot de a adunat precum comori ori poveri de suflet. Cel în care răutatea și ura și-au făcut culcuș, cu siguranță nu este cel care vrea să pară lumii. Este greu de spus și cu atât mai mult de dovedit dacă oamenii se nasc cu răutatea în ei precum se nasc cu toate organele la locul lor.  Răul este doar lipsa binelui, pierderea lui prin soartă, alegeri greșite, dezamăgiri, relații nepotrivite, insatisfacții, lipsa iubirii.


În gestul unui om sau în atitudinea lui există un limbaj, un mesaj pe care vrea sau nu să-l transmită în mod direct celor din jur. Însă dacă știi să accepți cu toleranță o anumită atitudine vei vedea că omul plin de ură este adesea de compătimit și de înțeles. Soarta nu i-a oferit ceea ce el aștepta de la ea. Se crede un neîndreptățit al destinului. Urăște adesea în jur ceea ce-și dorește să fie, să aibă, să devină, urăște omul care nu-i satisface nevoile sau cu care se compară, dar pe care nu-l poate ajunge sau depăși. Urăște pe cel care are mai mult decât el, avere, inteligență, poziție socială sau orice altceva. Îi simți valul de otravă care țâșnește prin ochi, cuvintele sunt precum săgeți otrăvite, gesturile ferme, agresive, războinice, gata de atac verbal permanent. Un munte de nemulțumire și insatisfacție duce în sufletul său mult prea strimt și neîncăpător pentru cantitatea de neîmplinire acumulată în timp. Sub masca unui zâmbet chinuit ce crește apoi în râs isteric, îl vezi cum încearcă din răsputeri să pară agreabil cu cei din jur, însă aerul viciat din sufletul lui împrăștie miesme greu de suportat. De fapt el se urăște pe sine și soarta sa de a nu fi fost alesul ei. Deși înghite propria otravă cu gândul la cei pe care îi invidiază în secretul cel mai tainic al său, consideră că aceștia au tot ce își doresc pe când el, cel mai îndreptățit poate, a fost fără noroc.

6 comentarii:

  1. Privirile au culoarea ochilor, iar ochii au culoarea de moment a sufletului, cred..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... interesant... cred ca este o alta nuanta a chestiunii la care nu m-am gandit... Intradevar, lumina sau negura sentimentelor ce rascolesc interioritatea, schimba sau influenteaza culoarea ochilor. Desigur, nu o schimba in alta nuanta, insa simtirea poate îndulci culoarea, așa cum de altfel ii poate da reflexe sticloase sau metalice.

      Ștergere
  2. Reflexele se mai atenueaza, dar privirea are culori care vin direct din suflet..Asa cred eu..Pentru ca poti simti un om, dupa cum priveste..Ochii sint oglinda sufletului, si drumul spre profunzimile lui..
    De fapt, poate ca sint si nuante..Uneori un suflet fundamental cald si primitor poate parea distant si rece, dupa priviri..Poate ca lumea buna se protejeaza simulind altceva..Sau, cine stie.. Poate noi toti, cautind sa ne protejam, putem parea ca sintem, din exterior privind, intr-un fel sau altul..Si, apoi, sa ai demnitate, azi, e un lux, pe care doar unii si-l pot permite..E adevarat..Eu am trait pe pielea mea asta, si pot confirma..Dar nu trebuie sa ne facem ginduri negre..Vom supravietui, cei buni..Pentru ca avem in noi o putere uriasa, cea a adevarului..Si, dupa cum stim, adevarul este etern..Oricite s-ar intimpla..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca un suflet bun si frumos se reflecta in privire indiferent ce ar vrea posesorul ochilor sa afiseze pentru cei din jur. Cred ca bunatatea nu se poate masca oricat ai vrea... sau poate, o vreme sa spunem merge sa o camuflezi dupa o privire rece si taioasa, insa nu te vei putea ascunde la nesfarsit. Caldura aceea din suflet va dori sa iasa la iveala la un moment dat, si automat va indulci si privirea.
      Vorbesti de demnitate... o, da... in Romania lipseste cu desavarsire... In Romania, umilinta este sentimentul pe care il simtim la tot pasul... dar cred ca se intampla asa si pentru ca românul n-a fost niciodata capabil sa fie demn... intotdeauna s-a aplecat si s-a lasat calcat in picioare de orice neam barbar care a trecut peste el.

      Ștergere
  3. Ce interesant scrii, imi amintesti de "eu" cel de acum cativa ani.

    Ar trebui sa ma intorc si eu la scrisul mai pertinent a unor articole. Nu stiam ca ai si blogul asta, ca e asa atractiv. Te bag in blogroll si sper sa mai si citesc mai multe articole din arhiva ta. De fapt, tu ai 140 de articole, eu aproape 3000, hai ca te citesc cu totul astazi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere si pentru rabdarea de a citi postarile mele... Un bun amic insista acum o vreme sa-mi schimb stilul si sa abordez un stil asemanator cu al tau... Nu te citise pe tine, insa considera ca un stil rezumativ si cuprinzator in acelasi timp, cu fraze limpezi si la obiect, va fi mult mai apreciat de cititorii prezentului agitat si modernist. I-am dat dreptate, insa am ramas la stilul meu, poate mai putin apreciat de cei carora le pune la incercare rabdarea de a citi...:)

      Ștergere