Pagini

joi, 12 august 2010

Îngerii

Percepţia noastră despre îngeri este una total greşită. Pentru cei mai mulţi dintre noi, îngerii sunt reprezentări drăgălaşe, cu zulufi blonzi, îmbrăcaţi în straie lungi albe, cu nelipsita aură deasupra capului şi cu aripi de o anvergură supradimensionată în raport cu trupul lor. Alţii seamană cu Cupidon, micuţi, dolofani  ţinând în mână flori sau instrumente muzicale. Mai mereu îngerii au chip de copil bucălat, blând şi ingenuu, ce stârnesc încântare şi nevoia să te apropii să-i ciupeşti de obraz într-un gest fără materialitate.

Nu cred că există adult sau copil să nu fi auzit de îngeri, să nu-şi fi imaginat o lume a lor, să nu fi auzit o poveste despre ei, sau bunică să nu-i fi povestit despre îngerul păzitor.
”Întâlnirea” cu îngerii se întâmplă cel mai adesea de Crăciun. Fiecare dintre noi şi-a bucurat sufletul cu imaginea unei făpturi angelice întruchipată de o păpuşă, un glob, un desen sau un simplu carton frumos colorat în formă de îngeraş.

Cu toate imaginile construite de minte de om, o lume a îngerilor există. Nu ştim cum arată şi nu cred că cineva a văzut vreodată un înger, dar imaginaţia noastră, din nevoia de a-i simţi aproape, i-a născocit dându-le trup şi chip ingenuu.
Înger înseamnă ”mesager” sau ”trimis” şi reprezintă acea legătură spirituală între noi şi Dumnezeu. Sunt fiinţe spirituale netrupeşti, asexuate, duhuri curate, superioare omului, dar inferioare lui Dumnezeu.

Reprezentarea lor din iconografia bizantină, arată cu totul diferit faţă de cea imaginată de noi. Înfăţişarea lor simplă şi ascetică din simbolistica religioasă, nu se potrivea cu bunătatea şi blândeţea îngerilor,  contrastul dintre imagine şi caracter fiind izbitoare. Astfel imaginea lor a fost denaturată înspre acele fiinţe drăgălaşe, pentru a părea mai umană şi a plăcea.

Reprezentativi pentru oştirile îngereşti sunt cei doi arhangheli Mihail şi Gavril. Ei sunt adevăratele entităţi angelice, aşa cum îi întâlnim şi în textele sfinte. Înfăţişarea lor înţeleptă, ilustrează chipuri aspre , luminate  de bunătatea interioară ce se reflectă  ca o aură  în trăsăturile blânde, dar ferme.  Înţelepciunea şi bunătatea lor  sunt un izvor necuprins de bine dăruit oamenilor pe care îi veghează, arătându-le calea spre lumina divină.  Imaginea lor exprimă o căldură sufletească adâncă şi un chip luminat de o lumină rece, dar mângâietoare. Trăsăturile aproape imobile relevă o duritate de stâncă catifelată. Toată fiinţa lor  emană blândeţe de oţel şi demnitate de neclintit.

Adevăraţi luptători, sunt mai degrabă nişte soldaţi, susţinători şi iubitori ai dreptăţii şi adevărului. Chipul lor impune respect şi teamă, trăsăturile ascetice sunt ale unor luptători bravi, dar delicaţi. Se spune că fiecare dintre noi are un astfel de înger păzitor. Un fel de gardă a raţiunii ce prin înţelepciune şi dreptate îndreaptă conştiinţa spre lucuri bune şi îndepărtează omul de pericole. Îl susţine în momentele grele şi îl întăreşte întru răbdare.

Îngerii există şi sunt printre noi. Tebuie doar să ascultăm şoaptele lor spirituale, să le înţelegem limbajul şi dovezile de iubire pe care ni le dăruiesc.

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru frumoasa screiere..
    ..
    Stim bine cum arata ingerii,si-n textul biblic nu odata ei se arata oamenilor,un ex.:
    Luca 2:9-10. "Şi iată că un înger al Domnului s-a înfăţişat înaintea lor şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor. Ei s-au înfricoşat foarte tare. Dar îngerul le-a zis: "Nu vă temeţi; căci vă aduc o veste ..etc

    RăspundețiȘtergere