Pagini

sâmbătă, 6 septembrie 2014

Feminitate...

Domnul Andrei Pleșu spunea că femeia are prin feminitatea ei ceva din transparența structurii specifice îngerilor. Astfel situa femeia undeva în intervalul dintre noi și Dumnezeu alături de naturile eterice în acea lume nevăzută, dar prezentă alături de noi.

Feminitatea este precum o muzică ce se aude şoptit din toată fiinţa femeii. Nu poţi identifica limpede instrumentele muzicale şi nici notele, doar armonia ce pluteşte în jurul ei.
Îmi este greu să vorbesc obiectiv despre feminitate. Subiectul ar trebui abordat de bărbații care înțeleg și percep feminitatea ca pe un dar primit din partea naturii feminine. Feminitatea este trăsătura specifică femeii, este substanța care diferențiază femeia de partenerul ei bărbat. În această esență este relevată toată frumusețea cu care femeia vine pe lume și care înflorește în timp atingând apogeul la maturitate.

Nuanțele frumuseții răzbat din gesturile ei, din delicatețea cu care atinge aerul și copilul, căldura și blândețea cu care își îmbrățișează partenerul, zâmbetul suav sau gingaș dăruit în jur, seninul din privirea ei, candoarea pașilor grăbiți înspre inimile celorlalți.
Feminitatea iese la iveală din orice gest mărunt. Dar mai ales din condiția femeii de a fi mamă care o situează într-o lume total aparte de cea a bărbaților. O femeie cu un prunc în brațe sau hrănindu-l la sân, jenată de privirile indiscrete din jur, este un tablou înduioșător. Te topește acea imagine încărcată de feminitate, de sacrul uniunii dintre ea și copil.

Dacă privești femeia căutând să-i descifrezi natura vei vedea cum feminitatea se răspândește în jurul ei precum un parfum, uneori dulceag, alteori ușor înțepător, dar care transmite privitorului ceva plăcut privirii. Gesturi simple, grațioase, delicate, tăcute sau însoțite de cuvinte,  priviri ce parcă alunecă pe lângă peisajul din jur.

Toate acțiunile femeii sunt însoțite pe alocuri de grație și cochetărie mai mult sau mai puțin evidente. Prinsă în lumea ei uneori gravă plină de probleme existențiale sau într-o lume artistică, femeia se identifică într-un fel personal. Are felul ei de a fi ce radiază către cei din jur cu dragostea ce sălășluiește în ea precum un dar pe care trebuie să-l ofere celorlalți. Are un farmec aparte de care nu este întotdeauna conștientă, impresie care stârnește bucurie și căldură. Feminitatea este generatoare de apropieri, de relații umane și personale, un complex de manifestări a căror muzică vibrează în ceilalți.

Frumusețea chipului și a trupului nu sunt condiții ale feminității. Sunt o mulțime de femei a căror frumusețe reprezintă altceva decât esteticul trăsăturilor lor. O femeie nu foarte frumoasă sau de o frumusețe bizară te poate vrăji cu un gest sau o replică spusă în treacăt din vârful buzelor. Ea poate cuceri prin rafinamentul feminității sau printr-o feminitate ”brută”.

Mersul natural unduitor, o șuviță rebelă, o privire însoțită de un surâs suav, tonul măsurat al glasului, sentimentele pozitive fără zgârcenia manifestării lor, naivitatea bucuriei de a fi pentru ea și pentru ceilalți, fac din femeie o poartă deschisă spre o altă lume. Desigur, chiar și un gest masculin abordat din perspectiva feminității nu abrutizează imaginea femeii, ci îi conferă un farmec care stârnește zâmbete de admirație.

Se spune că femeia are în ea chipul ascuns al răului precum cealaltă față a bunătății și feminității ei. Poate fi dură și încăpățânată având refuzul categoric dăltuit în ființa ei, disprețuitoare și rea strivind suflete, absurdă și irațională sfidând realitatea, superficială și insistentă până la exasperare, dar nu poate fi total insensibilă. Ceva o va emoționa, moment în care va retrăi candoarea feminității.



5 comentarii:

  1. Toti avem in noi tot, adica tot ce exista, doar ca ne dezvoltam anumite capacitati din cele date natural..Si ne specializam intr-un fel, adica barbatii devin mai rationali, realisti, luptatori, si femeile mai intelegatoare, sensibile, afective..Asta e la o prima aproximare sociala, sa zicem asa, pentru ca cele 2 tipuri se intrepatrund, pentru ca ai sa vezi si bucatari geniali barbati, dar si femei matematician, la fel de geniale, poate mai geniale, totusi, vorbind despre stiintele exacte..Exista un noi toti, fie ca sintem barbati, sau femei, niste capacitati extraordinare, de toate felurile, dar pe care le putem dezvolta cu mult exercitiu si la fel de mul efort..
    Intr-adevar tu spui aici despre unele dintre ele, si asta este atit de rar, pe cit de exceptional..Dar noi traim intr-o lume barbara, si ne adaptam din mers, la ea, ca sa putem supravietui..Iar daca ne mai ramine ceva, dupa toate luptele astea cotidiene, incercam sa folosim pentru noi, si fiinta-suflet-rationala care sintem, in atit de putinul timp disponibil..
    Stii ca pot fi si femei rele, asa cum pot fi si barbati atenti, si sensibili..Lucrurile sint amestecate in zilele astea confuze, in care parca toate au luat-o complet razna..
    Cred ca ar trebui mai mult sa vorbim de educatie..De ce sintem noi efectiv, dupa studii, intelegeri, alte studii, analize, sinteze, etc..Si nu ma refer la studiile alea care sa-ti dea o diploma, pentru ca acolo e multa birocratie si prostie..Ma gindeam la ce studiem noi, si la cum aplicam efectiv din tot ce invatam..
    Am intilnit in viata asta multa lume, care cu diplome, care fara..Dar niciodata nu m-a impresionat mai mult ca un om care efectiv stie, si discuta cu tine de la egal la egal, pe toate temele posibile si imposibile..Si cred ca aici sta esenta inteligentei, de fapt..In spiritul deschis, si curios..In discutiile sincere, si atit de benefice nu doar pentru spirit, cit pentru suflet..
    Eu de multe ori cind trec prin perioade dificile imi amintesc de perioada liceului de mate fizica, in care am invatat atit de multe despre viata..Cite amintiri..
    Dar, ca sa revenim..E frumos sa revedem calitati umane, frumuseti, si atitea posibilitati deschise..Imi e dor de vremurile alea cind toate erau social mai bine ordonate, dupa o scara de valori..Ce bine ar fi sa ne apropiem, macar, de ce spunea John Lennon in "Imagine"..Nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca de la nastere avem naturi diferite.Aceste naturi se dezvolta apoi pe parcursul vietii in functie de mediul si conjuncturile in care traim. Da.. vorbesc aici despre una dintre trasaturile specifice uitate de multi dintre noi. Feminitatea in vremurile astea barbare este ceva ce face nota discordanta cu mediul social si chiar familial. Insa sunt si oameni care nu s-au abrutizat de tot si inteleg cat de benefice pot fi relatiile dintre oameni atunci cand exista sensibilitate, delicatete, bunatate, si daca vrei, imagine artistica. In feminitate exista intotdeauna ceva ce tine de planul artistic.
      Desigur, educatia este extrem de importanta in dezvoltarea unei societati pt.ca educatia nu este numai un instrument al formarii tehnice, culturale, intelectuale ci si unul pentru formarea ca om.
      Calitatile umane, frumusetea sufleteasca si spirituala se pot dezvolta acolo unde exista un potential, o nevoie de frumos si adevar. Dar repet, in vremurile astea este din ce in ce mai greu sa fii preocupat de altceva decat de traiul existential, lucru care aspreste sau usuca in om latura lui de frumos.
      Da… sa facem un exercitiu de imaginatie… fara state, fara conflicte, fara religie, fara rai si fara iad… o imagine idilica, la fel de utopica pentru aceleasi vremuri. Capacitatea omului de a visa, de a-si imagina este puntea pe care poate pasi spre o lume pe care si-o doreste si in care evadeaza ori de cate ori cea in care traieste i se pare prea barbara.

      Ștergere
  2. Domnul Andrei Plesu a fost defavorizat de natura, asa ca de mic a invatat sa minta frumos ca sa-si bage ingerii in pat. Restul e literatura siropel. Pentru femei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si nevoia de a desfigura frumusetile in care cred ceilalti/celelalte si de a privi de sus spre...”femei” arata tot o defavorizare sortii, de fapt mai precis o lipsa de merite pentru a putea primi darurile ei. De aceea probabil a si aparut mucegaiul...dar, daca e „ales”, poate mai are o sansa, cine stie? Tot Natura, in feminitatea ei eterna, i-o va acorda, daca va considera ca nu e un dar irosit. Haha, mult succes !

      Ștergere
  3. "Dumnezeu le-a dăruit femeilor intuiţia şi feminitatea. Utilizată aşa cum trebuie, această combinaţie aiureşte cu uşurinţă creierul oricărui bărbat pe care l-am întâlnit vreodată."
    Farrah Fawcett

    RăspundețiȘtergere