Pagini

joi, 10 iulie 2014

Femeia si vinul...

Filosofia vinului - Hamvas Bela

"Ajuns aici, nu pot pierde ocazia să atrag atenţia puritanilor şi pietiştilor asupra anumitor lucruri. Aceşti oameni cunosc femeia doar în mod abstract,numai cu ochii şi urechile, şi deci abia dacă au experienţe directe despre ea. Dacă acest subiect interesează mai serios pe cineva, să citească părţile referitoare din cărţile lui D. H. Lawrence, şi atunci va avea o idee, cât de multe poate afla mâna despre trupul unei femei. Eu îndrăznesc să merg şi mai departe decât Lawrence. Afirm că, precum în cazul plantelor, şi secretul femeii se află în parfumul trupului ei. De departe, dintr-o depărtare abstractă, acest parfum pare destul de unitar. Însă dacă te apropii mai mult, şi te cufunzi în amănunte,vei observa ce diferenţă există între parfumul părţii posterioare a gâtului, la rădăcina părului, şi parfumul umărului sau de la încheietura mâinii. Trupul femeii este infinit mai uleios, şi de aceea mai uşor, mai rar, mai genial, în sfârşit mai spiritual, decât trupul bărbatului. Farmecul staturii feminine este exact directa consecinţă a infinitei bogăţii în uleiuri abundente. Într-adevăr, cine doreşte să trăiască cât mai multe experienţe nemijlocite despre uleiuri, nu poate deloc neglija femeia. Să inspire parfumul buzelor femeii, şi să analizeze ce se găseşte în acel odor: cochetărie, vorbărie, provocare, seducţie,dulceaţă,ameţeală, beţie, foc, vâltoare, strălucire, răutate, otravă, infamie, voluptate. Acestea toate sânt genii mărunte, ce furnică în parfumul buzelor.

Eu însămi am observat că trei zone îmi plac cel mai mult. Prima zonă sânt buzele, de care vorbisem mai înainte, dar în special colţul gurii, care este mult mai aromatic decît mijlocul buzelor. Cea de-a doua este îndoitura interioară agen unchilor. Oricât de prostesc ar suna, afirm că pentru mine femeia e femeie exact aici, în acest loc. Aici, în gropiţele din curbura interioară a genunchilor îşi răspândesc aromele uleiuri nespus de fierbinţi. Cea de-a treia şi cea mai parfumată, cea mai bogată în uleiuri aromatice este zona de deasupra genunchilor, latura interioară a gambei superioare, acolo, unde pielea e cea mai fină şi cea mai catifelată. Centrul aromatic se află în partea cea mai lăuntrică, la circa patru-cinci degete de genunchi. Foarte des, după câte o nemaipomenită experienţă aromatică, m-am decis să scriu o carte întreagă despre această parte mică, abia cât două palme, dar cea mai parfumată şi cea mai bogată în uleiuri aromatice în tot universul.In acest loc se desfăşoară fiinţa feminină în totalitatea ei. Aş îndrăzni să spun, că aici simt caracterul şi gradul de inteligenţă erotică a ei. Dacă adulmec acest parfum, ştiu cât ulei spiritual al iubirii conţine,şi cu ce flacără arde acesta, cum luminează, cât de fierbinte e, ce culoare are fumul, alb, violet, albastru, roz, galben sau auriu. Cuiva, cine se ia în serios pe sine, şi îşi ia şi viaţa în serios, nu aş spune asemenea învăţătură. Ei şi aşa ştiu toate acestea.


Această învăţătură este pentru pietişti şi puritani. Este un avertisment, să părăsească calea abstractă, şi să ia lucrurile mai în serios. Vor vedea că nu există femeie (dacă nu este cumva abstractă şi ea, dar aceea, de obicei, e astfel pentru că nu e frumoasă, şi de aceea, săraca, rămâne şi aşa în afara jocului), care să nu primească cu recunoştinţă orice astfel de studiu căruia îi este supusă, şi cu atât mai mult, cu cât acest studiu este mai amănunţit, mai exhaustiv, mai lung, mai fundamental. Acestea fiind spuse, se poate ghici uşor, ce vreau să spun despre vin. Fiece vin are individualitate. În toate vinurile (soi,an,regiune,sol, vechime)trăieşte câte un geniu unic, irepetabil şi de neimitat. Geniul este forma materializată a uleiului. Masca lui. Fiecare parte a trupului femeiesc are un parfum special, ce nu poate fi confundat cu altceva. De ce? Pentru că fiecare parte este locuită de alt daimon. Vinul este o băutură ce conţine ulei spiritual.
În fiecare vin locuieşte câte un înger, care, atunci când omul vinul, nu moare, ci ajunge între nenumăraţii îngeri şi zâne ce vieţuiesc în om. Cînd omul bea,geniul care soseşte, e primit cu flori şi cântece de ceilalţi aflaţi deja înăuntru. Îngeraşul e încântat, şi mai că se aprinde de bucurie. Această flacără de bucurie se revarsă în sufletul omului, şi îl răpeşte şi pe el. Nu există apărare împotriva acestuia. Tocmai de aceea spun că un pahar de vin e saltul mortal al ateismului."

7 comentarii:

 1. Femeia si barbatul se descopera reciproc, unul pe altul, plecind de la partea fizica, si ajungind la psihic, pentru ca traind impreuna ajungi sa te cunosti bine..
  Pe mine ce ma mira e ca lumea s-a rigidizat si abrutizat, si nu mai au capacitatea sa invete in joaca, asa cum o fac copiii, si e pacat, pentru ca viata asta e singura pe care o avem, si o traim asa, haotic, si putin absurd, daca e sa contabilizam, dar, in fine, fiecare si le stie pe ale lui..
  Erotismul e mai important decit actul sexual in sine, cred, pentru ca e mai inalt, si mai creativ:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate eu sunt fidela unei conceptii invechite, insa cred ca ideal ar fi ca evolutia relatiei dintre barbat si femeie sa decurga invers decat pornind de la actul fizic. Este f.important ca cei doi sa se cunoasca mai intai psihic, intelectual, emotional si abia dupa aceea sa se intalneasca in amor. Partea ultima ar trebui sa fie un fel de intregire a intregului. Si daca toate astea decurg de la sine fara sa fortezi cu nimic etapele intregirii, atunci este limpede ca relatia va dura...poate mai mult decat alte relatii intemeiate pe atractie si atat.
   Este drept ca in vremurile astea nu mai avem rabdare sa ne descoperim unul pe altul inainte de a ajunge in pat. Tocmai in acest aspect consta jocul despre care vorbesti. Flirtul, jocul erotic adolescentin inainte de act in sine, poate chiar o forma de amanare in joaca a intalnirii din pat, timp in care se declanseaza imaginatia, betia nerabdarii, etc, toate astea construiesc un tot, un cuplu... in adevaratul sens al cuvantului.

   Ștergere
 2. Berea e cu mult mai feminina decit vinul, contine estrogeni , te face cu burta si sa mergi la wc in fiecare 5 minute impreuna cu colegii.

  p.s.
  consistent textu' , de degustator.

  RăspundețiȘtergere
 3. A fost odată un bărbat care a descoperit în distileria trupului său un parfum trecător pe care voia să-l stăpânească pentru totdeauna: parfumul de tânără femeie.

  RăspundețiȘtergere