Pagini

luni, 21 martie 2011

Pierdutele maniere...

Unde sunt manierele de altă dată? Unde sunt bărbaţii galanţi, discreţi şi atenţi la orice gest al femeii? Unde sunt bărbaţii eleganţi, scoşi ca din cutie, cu o ţinută impecabilă, fără niciun cusur, cu obrazul prospăt ras şi mirosind a parfum sau a colonie fină? Ce vremuri!!!... Am ajuns să vorbim de parcă asta ar fi fost posibil doar în secolul trecut. E drept că nici femeile nu mai sunt ce au fost atunci. Acum se cam schimbă rolurile. Femeia vrea să preia controlul şi atunci bărbatul cum să mai fie galant, să sară în ajutorul sau să protejeze femeia fragilă, delicată cu prezenţa ei diafană? Este şi el stingherit de atitudinea mai mereu războinică şi cuceritoare a teritoriului şi naturii masculine de către femei. Este firesc să fie aşa... Dar sunt şi femei care îşi doresc bărbatul galant, gentil, bărbatul pe care să-l simţi în preajma ta ca pe un cavaler ce te protejează de intenţii ostile, acel bărbat care-ţi oferă braţul atunci când doreşte să te simtă aproape, ce-ţi aşează scaunul când doreşti te aşezi sau îţi ţine mantoul când vrei să te îmbraci. Îţi doreşti un bărbat care nu roieşte umil în jurul tău, ci acel bărbat care are o mândrie şi o demnitate ce te face să-l apreciezi pentru gestul lui protector.

Puţini bărbaţi mai ştiu că mâna unei femei nu se sărută pe stradă şi doar atunci când ea întinde prima mâna pentru a-i fi sărutată sau pentru a fi strânsă delicat într-un gest de salut. Puţini sunt cei care îţi deschid uşa şi apoi te lasă să păşeşti prima pragul ei, el ocupându-se să ţină uşa deschisă, la fel cum sunt şi cei care îţi dau întâietate când urci într-un mijloc de transport sau îţi oferă locul spre satisfacţia respectului de sine. Dar şi mai uimitor ar fi dacă ai avea nevoie de ajutor pe stradă. O pană de cauciuc sau un bagaj consistent pe care trebuie să-l urci în autobuz.

Uneori bărbaţii fac aceste gesturi doar atunci când femeia este o potenţială parteneră şi în felul acesta ştiu că o pot cuceri, în rest respectul şi preţuirea femeii rămân gesturi şi sentimente care s-au uitat. Multe femei sau obişnuit să nu mai dea importanţă acestor gesturi şi nu mai consideră necesare şi indispensabile atenţiile din partea bărbaţilor. Acum relaţia dintre bărbat şi femeie se consuma de la egal la egal, pierzând din acel farmec şi sublim al unor gesturi ce dădeau relaţiei o încărcătură erotică, o simţire a ceea ce înseamnă bărbat şi femeie.

Femeia, deşi se spune că bărbatul n-a înţeles niciodată ce-şi doreşte cu adevărat, vrea lucuri simple ce uneri ţin loc de toate bogăţiile lumii. De fapt asta nu înţeleg bărbaţii. Relaţia sexuală atât de importantă pentru bărbat, pentru femeie este într-un plan îndepărtat. Nu este lipsită de importanţă, însă mult mai importante sunt gesturile, cuvintele rostite în momentele potrivite, politeţea, atenţia, gentileţea şi protecţia din partea bărbatului.
 
Îmi spunea o femeie că bărbatul pe care l-a ales, nu l-a dorit dintr-o dragoste nebună, ci doar din simplu fapt că avea mâinile mari, puternice şi a simţit că este bărbatul care poate să o protejeze, să o mângâie şi să simtă braţele lui puternice atunci când se simte vulnerabilă. Alta îmi spunea să bărbatul pe care şi l-a ales este un model de politeţe şi galanterie. Toate femeile roiesc şi se simt femei în jurul lui. Ştie să adreseze fiecăreia dintre ele acele cuvinte pe care o femeie le aşteaptă de la un bărbat. Nu exagerări, nu complimente belicoase, nu cadouri scumpe, ci acele cuvinte şi gesturi extrem de simple, căldura şi apropierea unui suflet ce ştie să simtă un alt suflet. Femeia are nevoie de tandreţe, poezie, cuvinte calde şi respect prin gesturi galante pentru a fi cucerită. Nu de sex aşa cum greşit crede majoritatea bărbaţilor.

2 comentarii:

  1. eu cred ca fiecare femeie are pe langa ea si barbatii pe care si-i formeaza. din pacate, cum spuneai si tu, dintr-un feminism mult prea prost inteles, multe femei ii indeparteaza ele insele, constient sau nu, pe barbati. daca aud mereu replici de genul eu nu am nevoie de un barbat ca sa-mi deschida mie usa sau portiere, cine are nevoie de barbati care sa le care plasele, pot sa o fac bine si singura, normal ca niciun barbat nu va sari ca prasnelul sa ajute o asemenea femeie.
    dimpotriva, daca sunt laudati , evident in limitele bunului simt, pentru gesturile lor, le vor face si altadata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Loredana... cu siguranta asa este... de cele mai multe ori noi nu stim sa le cerem ceea ce ne face placere si trebuinta... si nu stim mai ales CUM sa le cerem... Tonul agresiv si militaresc ii indeparteaza... barbatul vrea langa el o femeie... delicata, suava, feminina, macar din gesturi si cuvant daca natura nu ne ajuta pe toate sa fim fizic delicate... E drept ca sunt si multi barbati care nu merita astfel de femei langa ei, dar nici noi nu mai stim sa fim femei...
    Iti multumesc ca ai trecut pe aici...

    RăspundețiȘtergere